Transferleri denetleyen bir kurum çıkar mı?

Futbol Federasyonun kuruluşunun 100. yılı olmasından dolayı, bütün takımlar kadrosunu sözde yıldız oyuncularla doldurdu. İcardi, Mata, Mertens, Pedro, Dele Alli, Ze Luis, Gomez gibi transferler… Transfermarkt verilerine göre 443 oyuncu gitmiş, 464 oyuncu gelmiş, yer değiştirme kiralık hepsi dahil. Harcanan paraları bilemiyoruz. Erdem Timur transfer konusunda bu sezonun konuşulacak en önemli ismi. İcardi, Mata, Oliveira bu transferlerin olması çok güzel. Dursun Özbek’in son açıklamasında ‘Avrupa’da birçok kulüp ucuza kapattığımız transferden bahsediyor’ söylemi oldu. Sayın Başkan sizden önce yönetimde olan Abdürrahim Albayrak da Falcao transferi için çok ucuza kapattığını söylemişti, oyuncu giderken neler olduğunu gördük. Icardi olayında PSG’nin ricası üzerine KAP’a bildirilen tweet silindi deniliyor, manajer olan eşi için ne kadar ödeme yapıldı bu açıklandı mı? Maç başı verilen 3 bin euro çocuklarının okul parası kadardır, tabii vergiler gibi kulüp onu da ödeme planına almadıysa. Bilinmezliğin cevabını bir yıl sonra öğrenebiliriz. PSG rica ile bonservisini 500 bin eurodan Galatasaray’a vermez ise…

Fenerbahçe için de durumlar aynı. Evet oyuncu sattı-aldı, kârda gibi gözükse de kenarda lige bildirmediği üç oyuncunun maliyeti 4 milyon euro civarında birisinin de zorunlu opsiyonu var. Yedi oyuncusunu da maaş yükünden kurtulmak için bedelsiz gönderdi. Son şampiyon Trabzonspor ise kadroyu Nwakaeme, Cornelıus dışında korusa da onlar da geleneğe uyup 10’a yakın transfer yaptı. Sonuç: para kaynağı olan Şampiyonlar Ligi’nde gruplara gidemedi.

Transferin son günü tarifeli uçaklardan yıldızlar birer birer indi, tarife bulunamayanlara özel uçaklar kaldırıldı. Yıldızlar rahat olsun, hayatlarında görmedikleri ilgiyi görsünler. Bu kadar borç yükü içinde olan kulüpler transfer hareketlerine hız kesmeden devam ediyor, ödenemeyen borç üstüne yenileri geliyor. Hadi TFF bu olayları takip etmiyor, alacaklarını bekleyen bankalar bu kadar ödemeler dururken sen hala para harcama derdindesin diyemiyor mu? Unutanlara hatırlatalım, kredi kartının borcunu bir ay ödeme diğer ay banka avukatları ihtarnameyi posta ile yolluyor. Neyse ki UEFA var kulüpleri daha çok batağın altına saplamıyor.

ARDA TURAN'I FAZLA MI ABARTTIK?

Öğretmenlerin pek sık kullandığı bir yakınma ifadesidir: ‘Efendim oğlunuz zeki ama çalışmıyor’ ya da ‘Vallahi zehir gibi ama dersleri hiç takip etmiyor.’ Futbol içinde ise ‘Ahhh o biraz disiplinli olsaydı şimdi nerelerde oynuyordu.’ En sıcak örnek Arda Turan olduğu için örneği oradan vermeye çalıştım. Yeteneği zekası çalışkanlığı kariyeri ile La Liga’da harika işler demeyelim, elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştı. Şu an dünyanın en iyisi olarak gösterilen iki futbolcudan biri ile idmanlara-maçlara çıktı. Sonuç kendini geliştirebildi mi? Hayır. Eğer geliştirmiş olsaydı, 30 yaşında futbolu unutmaz 35 yaşında futbola veda etmezdi. Efsane olduğum dediği takımına aynı yaşta kurtarıcı oyuncu alındı. Çoğunluk olarak ben bu işte usta oldum dediğimiz zaman, yaptığımız işin değerini, işlevini unutup kendimizi göklerde görüyoruz, düşmemiz ise anlık oluyor.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum