Türkiye Yüzme Federasyonu, 2005 doğumlu kadın yüzücülerin yarışmasına izin vermedi!

Türkiye Yüzme Federasyonu, 2005 doğumlu kadın yüzücülerin yarışmasına izin vermedi!

Türkiye Yüzme Federasyonu, 2005 doğumlu kadın sporcuların gençler kategorisinde yarışmalarını engelleyen tartışmalı bir karar alarak spor kamuoyunun tepkisini üzerine çekti. Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) ve Avrupa Yüzme Birliği (LEN) tarafından 2022-2023 yüzme sezonu için getirilen kurala rağmen, Türkiye Yüzme Federasyonu 4-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak olan Kulüplerarası Yaz Yüzme Şampiyonasında bu düzenlemeyi istisnai olarak uygulamama kararı aldı.

Uluslararası Yüzme Federasyonu ve Avrupa Yüzme Birliği, 18 yaşındaki kadın sporcuların (2005 doğumluların) 2022-2023 yüzme sezonunda da gençler kategorisinde yarışmasına izin verilmesi yönünde Ocak 2023'te bir duyuru yapmıştı. Bu düzenlemeye göre, Türkiye de dahil olmak üzere diğer ülke yüzme federasyonları, genç kadın yüzücülerini uluslararası organizasyonlarda gençler kategorisinde yarışmaya göndermeye başlamıştı. Ancak Türkiye Yüzme Federasyonu, 4-8 Ağustos 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan Kulüplerarası Yaz Yüzme Şampiyonası için bu kuralı uygulamama kararı aldı.

Konu hakkındaki tepkiler, temmuz ayında yapılan Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonasında 2005 doğumlu bir kadın sporcunun şampiyon olmasıyla daha da alevlendi. Yüzme Milli Takımı, federasyonun kararına itiraz ettiğini ancak itirazın dikkate alınmadığını belirtti.

İTİRAZLARA RAĞMEN KARAR

Özellikle yüzme branşının lider kulüplerinden bazıları, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun bu kararına yazılı olarak itiraz etti. Kamuoyunda, federasyonun bu istisnai uygulamasının arkasında, Türkiye Yüzme Milli Takımı'nın teknik direktörünün aynı zamanda bir büyük yüzme kulübünün baş antrenörü olmasının ve yarışma puantajında kendi kulübü için olumsuz puan katkısının önlenmesinin yattığına dair görüşler dile getiriliyor.

Spor otoriteleri ve spor severler, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun bu kararını sorgulamakla birlikte, federasyonun gerekçelerine ilişkin net bir açıklama yapılmadığını ve konunun netlik kazanması için daha fazla bilgi ve açıklama beklediklerini dile getiriyor.

Ancak, spor kamuoyunda hâlâ tartışma konusu olan bu karar, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun gelecekteki organizasyonlarda benzer kararlar alması durumunda yüzme sporunun gelişimi ve yüzücülerin performansı üzerinde nasıl etkiler doğuracağı konusunda endişelere yol açıyor. Özellikle genç sporcuların yeteneklerinin sergilenmesi ve uluslararası arenada rekabet etmelerine fırsat tanınmasının önemine vurgu yapılıyor.

Spor dünyasında bu tartışmalı kararın yankıları sürerken, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun gelecekteki hamleleri ve açıklamaları merakla bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN