Depremde yıkılan otelde akılalmaz detay: 5 kolonu kesilmiş

Depremde yıkılan otelde akılalmaz detay: 5 kolonu kesilmiş

Malatya'daki Kırçuval Otel'in 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılması sonucu hayatını kaybeden 10'u sporcu 21 kişinin ölümüne ilişkin 11 sanık hakkında dava açıldı. Sanıkların 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede, otelin ilk statik projesinde 33 kolon olduğu ancak tadilat sonrası bu sayının 28'e düştüğü belirtildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, merkez Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesi'nde bulunan ve Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan otelle ilgili hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, otelde meydana gelen faciada hayatını kaybeden ve yaralananların sayısı hatırlatılarak, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılanacağı belirtildi.

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 21 olarak açıklanırken, 3 kişinin de yaralandığı hatırlatılan iddianamede, otelin 1994 yılında yapıldığı bilgisine yer verildi. Facianın ardından otelin durumunun tespiti için bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapıldığı, binanın kolon ve kirişlerinden karot ile demir örneklerinin alındığı aktarıldı. Bu örneklerin Atatürk Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bilirkişi heyetince incelendiği ve raporların hazırlandığı ifade edildi.

5 KOLON KESİLMİŞ

Kırçuval Otel binasının mimari ve statik projelerinin eksik, beton malzemesinin yetersiz olduğu aktarılan iddianamede şu ifadeler yer aldı:

"İlk statik proje incelendiğinde statik hesapların mevcut olduğu ancak daha sonra yapılan tadilat projesinde statik hesaplarının tarafımıza verilen belgelerde olmadığı tespit edilmiştir. İlk statik projesinde kolon sayısının 33 adet olduğu, tadilat statik projesinde ise 28 adet kolonun olduğu görülmüştür. Bu durumda statik hesapların yenilenmesi gerekirdi. Bu durumda statik hesapların olmadan projelerin onaylanmaması gerekirdi.

İddianamede, binanın mimari ve statik projelerinde eksiklikler tespit edildiği belirtilerek, statik proje ve statik hesapların uyumlu olmadığı, taşıyıcı sistem elemanlarının donatı detaylandırmalarında yetersizlikler bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, binanın tadilat projelerindeki tutarsızlıkların da altı çizildi.

Faciada hayatını kaybedenler arasında, Voleybol Erkekler 2. Lig'de mücadele eden Malatya Büyükşehir Belediyespor takımı oyuncularının bulunduğu hatırlatıldı. Sanıklar arasında dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı'nın da bulunduğu ifade edildi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN