Araştırmalar acı sonucu ortaya çıkardı! Yaş ortalaması 20'lere düştü: Artık herkes risk grubunda

Araştırmalar acı sonucu ortaya çıkardı! Yaş ortalaması 20'lere düştü: Artık herkes risk grubunda

Yapılan araştırmalar sonrasında acı gerçekler ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre yaş ortalaması git gide daha erkene çekiliyor. Artık neredeyse herkes risk grubunda. İşte konuya ilişkin detaylar…

Birçok kişi özellikle yirmili yaşlarımdan sonra kendini yap kariyerine odaklıyor ya dünyayı gezmeye odaklıyor ya da sevdikleriyle vakit geçirmeye. Lakin neredeyse kimse ölümü aklına getirmiyor. Ancak günümüzde eskiye oranla ölümcül riski taşıyan kanser hastalığının daha genç yaşlarda ortaya çıktığı tespit edildi. Söz konusu bu duruma “erken başlangıçlı” kanser adı verilirken yetişkinlerde 18 ila 49 yaşları arasında görülebiliyor. Bu durum kanser riskinin çok daha genç yaşlara kadar indiğini kanıtlıyor.

yeni-proje-4-006.jpg

DÜNYACA ÜNLÜM BİLİM DERGİSİ AÇIKLADI

Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature, kanser hastalığına ilişkin yapılan bir çalışmayı mart ayında yayımladı. Araştırmalar kapsamında ipucu bulmak adına tümör genetiğine, diyet değişikliklerine, mikrobiyom kompozisyonuna bakıldı. Yapılan araştırmalar neticesinde ise kanser riskinin git gide daha alt yaş gruplarına doğru indiği öğrenildi.

Milliyet’ten Fazilet Şenol ise gençler arasında kanserin neden hızlı şekilde yayılmaya başladığını, genç yaşlarda kanser taramasına başlatılmasının ne anlama geldiğini Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'a sordu.

yeni-proje-5-003.jpg

1- GENÇ YAŞTA NEDEN KANSERE YAKALANIYORUZ?

Prof. Dr. Vedat Göral, kanserin birçok nedeni olduğunu ifade ederek bunun en önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlığı olduğunu söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

"Ömür uzadı, insanlar artık daha uzun yaşıyor ancak kanserler daha genç yaşta görülmeye başladı. Özellikle gençler ev yemeği yemiyorlar. Genellikle fast-food, hazır ve paketli gıda, asitli içecekler tercih ediyorlar. Bunlar bağırsak mikrobiyatası için kötü. Biliyorsunuz bağırsak mikrobiyatasında iyi bakteriler ve kötü bakteriler var, bu normal bir insanda denge halinde çalışır. Ancak birtakım katkı maddeleri, paketli gıdalar bu düzeni bozar. Bir de çok gereksiz yere antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılması da bağırsaktaki iyi bakterileri yok ediyor. Bütün bunlar birçok hastalıkta etkili insülin direncine yol açıyor, karaciğer yağlanmasına sebep oluyor. Çocuklarda çok fazla karaciğer yağlanması ve obezite var. İnsülin direnci olan vakalarda yine kalın bağırsak, karaciğer kanseri artıyor."

yeni-proje-6.jpg

KANSERİN BAŞLANGIÇ YAŞI ERKENE ÇEKİLİYOR

Kanser hastalığının artışına ve yaş olarak daha küçük yaşlara kadar indiğine ilişkin konuşan Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, şunları söyledi:

“Uzun süredir kanserin başlangıç yaşının erkene çekildiğini biliyoruz. Bununla ilgili 'Yüzde 100 bundan kaynaklanıyor' cümlesini kullanmak çok zor. Mesela sigarayla ilgili artık her şey çok açık. Kanser üzerindeki en büyük etkendir. Ancak yediğimiz sebze, meyvedeki tarım ilaçlarının ne olduğuna dair birçok kişinin fikri yok. Herkes biliyor ancak bunun nelere yol açtığını doktorlar dahi hiç kimse net olarak söyleyemiyor. Obezite, çok ciddi boyutta yaygın. Bugün yazın bir sahil kenarına gittiğinizde 10-15 yaşındaki çocuklarda bile obeziteyle karşılaşıyoruz. Sigaraya başlama yaşı düşmeye başladı. İşlenmiş gıdaların tüketiminde de çok ciddi bir artış var. Zaten dikatimizi şu çekiyor, Nature dergisindeki çalışmada da bu vurgulanıyor: Sindirim sistemi tümörleri daha ön planda. Bu da söylediklerimle birebir bağlantılı. Ne kadar kötü beslenirseniz, bağırsak mikrobiyatınızı ne kadar kötü hale getirirseniz kanser riskinizi o kadar artırıyorsunuz.”

2- KANSER TARAMA YAŞI ERKENE ÇEKİLMELİ Mİ?

Kanser yaşının düşmesiyle birlikte akıllara gelen bir diğer soru ise taramaların ne zaman yapılacağı. Kanser taramasına daha genç yaşta mı başlamalı?

Prof. Dr. Vedat Göral: "Taramayı da erkene çekelim mi?" sorusu önemli bir soru. Bence de yapılabilir. Mesela kalın bağırsak kanserlerinde 50 yaş civarı tarama yapılıyordu, 45'e çekildi. Belki 10 sene sonra 40 yaşına çekilecek. Bir de toplumda tarama zihniyeti, check up zihniyeti pek yok. Risk gruplarının belli dönemlerde bir taramaya girmesi lazım. Erken tanı için önemli. Gençlere sağlık konusunda eğitim vermek lazım.

yeni-proje-7-001.jpg

3- KANSERDEN KORUNMAK NE KADAR MÜMKÜN?

Günümüzde birçok insan sağlıklı yaşam şeklini benimsemeye çalışıyor. Sağlıklı yaşam formunu benimsemek kanser için ne derece koruyuculuk sağlıyor? Kanserden tamamen korunmak mümkün mü?

Prof. Dr. Vedat Göral: Kanserin birçok sebebi var. Ancak bunlardan en önemlisi hareketsizlik ve yetersiz beslenme. Tek başına yürüme bile kalın bağırsak kanserini yüzde 10 azaltıyor. Yürümenin inanılmaz faydaları var. İnsülin direncini kırıyor, karaciğer yağlanmasına iyi geliyor, obezite riskini azaltıyor. Mümkünse haftada 5 gün 45 dakika düzenli yürüyüş yapmak lazım.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN