Pulitzer Filistinli çaresiz babaya

Pulitzer Filistinli çaresiz babaya

2024 Pulitzer Ödülleri’nin kazananları açıklandı. New York Times ve The Washington Post, Gazze haberleriyle üçer ödül aldı. Kurgu dışı dalında Pulitzer ise Nathan Thrall’ın gerçek bir olaya dayanan ‘Abed Salama’nın Hayatında Bir Gün: Bir Kudüs Trajedisinin Anatomisi’ romanına gitti. Komite romanı “5 yaşındaki oğlu okul otobüsü kazasında ölen Filistinli babanın portresi aracılığıyla, Batı Şeria’da İsrail işgali altında yaşanan yaşamın incelikle aktarılmış ve samimi anlatımına” ifadeleriyle övdü.

SALİHA SULTAN

2024 Pulitzer Ödülleri’nin kazananları açıklandı. Ödüllerde Gazze’deki savaşı haber yapan gazeteciler ve medya çalışanları takdir edildi. Pazartesi günü Columbia Üniversitesi tarafından açıklanan ödüllerde New York Times ve The Washington Post, 2023’te Gazze’deki savaştan silahlı şiddete kadar her şeyi konu alan çalışmaları nedeniyle üçer Pulitzer Ödülü’ne layık görüldü. Onları Chicago merkezli bağımsız gazetecilik kar amacı gütmeyen kuruluş Invisible Institute ve Reuters ikişer ödülle takip etti. Associated Press, Latin Amerika’dan ABD’ye göç konusunu işleyen haberiyle uzun metrajlı fotoğrafçılık dalında Pulitzer kazandı. Moskova’nın Ukrayna’yı işgal girişimini eleştirmesi nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılan meşhur Rus muhalif Kara-Murza ise, hapishane hücresinden yazdığı köşe yazılarıyla Pulitzer aldı.

08kr02-man3.jpg
Nathan Thrall’ın Pulitzer Ödülü kazandığı romanında hikayesini anlattığı Filistinli baba Abed Salama, Kudüs yakınlarında bir okul otobüsü kazasında hayatını kaybeden oğlu Milad’ın fotoğrafını tutuyor.

‘İŞGAL ALTINDA YAŞAMIN İNCELİKLE AKTARILMIŞ SAMİMİ ANLATIMI’

Pulitzer ödülleri, 15 kategorinin yanı sıra kitap, müzik ve tiyatroya odaklanan sekiz sanat kategorisinde de verildi. Komite açıklamasında, “Bu savaş aynı zamanda şair ve yazarların da hayatına mal oldu” ifadelerini kullanarak, şunları söyledi: “Pulitzer Ödülleri ile gazetecilik, sanat ve edebiyat kategorilerini onurlandırırken, insanlık deneyimine ilişkin paha biçilmez kayıtların kaybına da işaret ediyoruz.” Yazar Jayne Anne Phillips, ABD İç Savaşı sırasında ve sonrasında bir anne ve kızını konu alan romanı ‘Gece Nöbeti’yle kurgu ödülünü alırken, kurgu dışı ödülü ise Kudüs’te yaşayan Amerikalı gazeteci ve yazar Nathan Thrall’ın ‘Abed Salama’nın Hayatında Bir Gün: Bir Kudüs Trajedisinin Anatomisi’ romanına gitti. Komite Thrall’ın romanını verilen ödülü “İsrail ve Filistin kurtarma ekipleri geciktiğinde, beş yaşındaki oğlu bir okul otobüsü kazasında ölen Filistinli bir babanın portresi aracılığıyla, Batı Şeria’da İsrail işgali altında yaşanan yaşamın incelikle aktarılmış ve samimi anlatımına” ifadeleriyle övdü. Eleştiri dalındaki Pulitzer ödülü, filmlerin çağrıştırıcı ve türü kapsayan kapsamı nedeniyle Los Angeles Times’tan Justin Chang’a gitti. Pulitzer yönetim kurulunun ikinci özel ödülü ise 2021’de hayatını kaybeden siyahi hip-hop eleştirmeni Greg Tate’e verildi. Şiir dalındaki Pulitzer ise Brandon Som’ın ‘Tripas: Şiirler’ kitabına gitti.

Pulitzer ödülleri, Gazze’deki savaşa karşı öğrenci gösterilerinin haberlerine konu olan New York’taki Columbia Üniversitesi tarafından veriliyor. Üniversitenin öğrenci gazetesi editörlerinden ikisi, hafta sonu göstericileri tutuklamakla tehdit eden polisin gazetenin haberlerine de baskı uygulamaya çalıştıklarını iddia etmişti. Pulitzer’ler, bu yıl 45 finalistten beşinin araştırma ve başvurularının raporlanmasında yapay zeka kullandığını duyurmuş, kurul ilk kez ödül için başvuranlara yapay zeka kullanımını açıklamaları çağrısında bulunmuştu. Pulitzer ödülleri 1917’den beri gazete yayıncısı Joseph Pulitzer’in vasiyeti üzerine veriliyor.

08kr02-man.jpg

HABERİ ALMANYA’DA SANSÜRLENDİĞİNDE ALDI

Nathan Thrall’ın Pulitzer Ödülü kazanan, Ekim 2023’te yayımlanan ‘Abed Salama’nın Yaşamından Bir Gün: Bir Kudüs Trajedisinin Anatomisi’ romanı, 2021’de New York Review of Books için yazdığı gerçek bir kaza haberinden yola çıkan makaleye dayanıyor. Kitap, Batı Şeria’da işgal altındaki topraklarında yaşayan Filistinli Salama’nın, bir otobüs kazasından sonra 5 yaşındaki oğlunun durumunu öğrenmek için aşmak zorunda kaldığı engelleri anlatıyor. Thrall romanında, Salama’nın hikayesi üzerinden İsrail’in ayrımcılık uyguladığı Filistinlilerin yaşamının zorluklarını anlatıyor.

08kr02-man1.jpg
Nathan Thrall

Pulitzer ödülünü kazandığı sırada bir etkinlik için Berlin’de olan yazar Thral’ın, gazetecilere şu açıklamayı yaptı: “Biliyor musunuz, tüm bu olanların asıl ironik tarafı Frankfurt’ta kitapla ilgili bir etkinlik ve o iptal edildi. Almanya’da İsrail’i hafiften eleştiren herhangi bir konuda ortaya çıkan çılgın atmosfer nedeniyle son birkaç gündür etkinliği yapmak için başka bir yer bulmakta zorlanıyoruz.”

08kr02-man4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN