İsveçli şarkıcı Filistin mücadelesinin sembolünü taktı! Eurovision sahnesinde vicdanın 'sesi'

İsveçli şarkıcı Filistin mücadelesinin sembolünü taktı! Eurovision sahnesinde vicdanın 'sesi'

Filistin bayrağını yasaklamasıyla tepki toplayan Eurovision Şarkı Yarışması başladı. Yarışmanın ilk yarı final beklendiği gibi Filistin yanlısı protestolara sahne oldu, ev sahibi İsveç’in şarkıcısı Eric Saade sahneye Filistin mücadelesinin sembolü kefiyeyle çıktı. İrlanda’nın yarışmacısı Bambie Thug da yüzüne Ogham alfabesi ile yazdığı ‘Filistin’e Özgürlük’ ve ‘Ateşkes’ ifadelerini sahneye çıkmadan önce yarışma organizatörlerinin baskısıyla silmek zorunda kaldığını açıkladı.

SALİHA SULTAN

İsrail’in yarışmadan men edilmesi çağrılarına kulak tıkayan, Filistin bayrağını yasaklayan Eurovision Şarkı Yarışması 7 Mayıs’ta İsveç’in Malmö şehrinde başladı. Yarışmanın ilk yarı final beklendiği gibi Filistin yanlısı protestolara sahne oldu, ev sahibi İsveç’in şarkıcısı sahneye Filistin mücadelesinin sembolü kefiyeyle çıktı. İsveç adına 2011’de katıldığı yarışmada ‘Popular’ adlı şarkısıyla üçüncülüğü kazanan Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade, yarı finalde çıktığı sahnede şarkısını bileğindeki kefiye ile seslendirdi. Saade’nin şarkısını kefiye ile seslendirmesinin ardından yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) bir sözcü konuya ilişkin açıklama yaptı. Sözcü, yarışmanın canlı televizyon şovu olduğunu belirterek, “Tüm sanatçılar yarışma kurallarından haberdar edilmiştir ve Eric Saade’nin etkinliğin siyasi olmayan doğasından ödün vermeyi tercih etmesinden üzüntü duyuyoruz” dedi.

İRLANDALI ŞARKICININ ‘ATEŞKES’ MESAJI DA SANSÜRLENDİ

Öte yandan altı yıl önce ‘Together’ şarkısıyla yarışmada finale yükselen İrlandalı şarkıcı Bambie Thug, yüzüne yazdığı Filistin yanlısı mesajın yarışma organizatörleri tarafından sansürlediğini açıkladı. Yarı finalde ‘Doomsday Blue’ şarkısını seslendirerek finale kalan 31 yaşındaki şarkıcı, yüzüne Ogham alfabesi (erken Orta Çağ) ile yazdığı ‘Filistin’e Özgürlük’ ve ‘Ateşkes’ ifadelerini sahneye çıkmadan önce EBU organizatörlerinin baskısıyla silmek zorunda kaldığını söyledi.

09kr02-man.jpg
Bumbie Thug, organizatörler izin verseydi yarışmada şarkısını seslendirirken Ogham alfabesi ile yüzüne yaptığı makyajda ‘Filistin’e Özgürlük’ ve ‘Ateşkes’ mesajlarını vermeyi planlıyordu.

PROTESTOLAR 9 VE 11 MAYISTA TIRMANACAK

Yarışmanın 11 Mayıs’ta düzenlenecek yarı finali 7’inci kez İsveç’in ev sahipliğinde düzenlenecek. İsveç Filistin Grubu geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail’in yarışmaya katılımının Malmö kentinde 9 ve 11 Mayıs tarihlerinde protesto edileceğini duyurmuştu. Açıklamada, ‘Soykırım Ücretsiz Şarkı Yarışması’ ismi ile yerel sanatçıların da protestoda sahne alacağı kaydedilmişti. Yarışmanın ilk gününde yaşananların ardından yarı final ve finalde yapılacak Filistin yanlısı protestolardan yansıyacak görüntüler ve mesajlar merak konusu.

‘GAZZELİLERE ÇÖLDE YA DA EVİNİZDE ÖLÜN DENİYOR’

Filistin halkının yedi aydır maruz kaldığı İsrail soykırımına bir tepki de ABD’li oyuncu Mark Ruffalo’dan geldi. Filistinlilere ‘Çölde ya da evinizde ölün’ deniyor

Ruffalo, İsrail’in Refah’a düzenlediği kara harekatını eleştirerek Filistinlilere ‘çölde ya da evlerinde ölme seçeneğinin sunulduğunu’ söyledi. Ruffalo, X hesabından, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder’in dün İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM Ofisi’nde yaptığı basın açıklamasının da linkini paylaşarak, Gazzelilere “Çölde ya da evinizde ölün” dendiğini yazdı. Ruffalo, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Gazze’nin çocukları ve esasında insan ihmali ve acısının toplama kampı olan yerlere gönderilen Refah halkı için umutsuzca yardıma ihtiyaç var. Çölde ya da evinizde ölün... Bu, bugün Filistinlilere sunulan seçenek.” UNICEF Sözcüsü Elder, 7 Mayıs’ta Cenevre’de yaptığı açıklamada, Gazze’nin Refah kentindeki çocukların öldürülmemesi için ateşkes çağrısı yapmıştı.

09kr02-man3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN