Demirağ Kardeşler'in hayatı beyazperdeye uyarlanıyor

Demirağ Kardeşler'in hayatı beyazperdeye uyarlanıyor

Soyadını bizzat Atatürk’ten alan, Türkiye'deki ilk uçak fabrikasını kuran Nuri Demirağ ve kardeşlerinin yaşam hikayesi sinema filmi oluyor. Filmin yapımcılığını Said Ercan ve Muhammet Usta üstlenecek.

Yedinci Sanat FPP şirketi, Cumhuriyet tarihine iz bırakan bir ailenin yaşam öyküsünün filmini çekmeye hazırlanıyor. Türk Havacılık ve Savunma Sanayisinin önderi Nuri Demirağ’ın uçak fabrikalarını ve pilotlar yetiştirdiği gök okullarını kurma hikayesi beyazperdeye taşınıyor.

Gazeteci Birsen Altuntaş'ın aktardığına göre; çekimleri Sivas, Ankara ve İstanbul’da tamamlanacak filmin yapımcılığını Said Ercan ve Muhammet Usta üstleniyor.

2.jpg

FİLMİN KONUSU

Filmin hikayesi, uluslararası projelere imza atan bir senaryo ekibi tarafından titizlikle kaleme alınıyor. Uzun bir hazırlık dönemi geçirecek filmin baş kahramanı olan Nuri Demirağ, mücadelesi ve vatanına sevgisi ile kendisine hayran bırakan, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Milli Mücadele döneminde Fransızların yarım bıraktığı demiryollarını kardeşi Naci Demirağ ile birlikte tamamlarlar. Bu nedenle kendilerine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilir.

Hatta 10. Yıl Marşı’ndaki ‘Demir Ağlarla ördük anayurdu dört baştan’ dizesi onlar için söylenir. 1922’de ilk Türk sigara kağıdını onlar üretir. İlk yerli paraşütü onlar yapar. Bursa’da Merinos, İzmit’te Seka, Karabük’te Demir Çelik, Sivas’ta çimento ve saymakla bitmeyen daha nice fabrikayı onlar kurar. İstanbul Boğazı’na özel köprü yaptırmayı ilk onlar projelendirir.

İlk şehir ve köy planlarını onlar hazırlar. İstanbul’daki büyük hal binasını da onlar yapar. Tüm bunların sonucunda Cumhuriyet’in ilk yıllarının sayılı zenginleri arasına giren Demirağ Kardeşler, Türk Tayyare Cemiyetinin bağışlarla yurt dışından almak zorunda kaldığı uçaklar konusunda da üzerlerine düşeni yaparak Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını Mühendis Selahattin Alan ile birlikte günümüzde Atatürk Havalimanı olarak kullanılan araziye kurarlar. Açılışı bizzat Atatürk tarafından yapılan fabrika, seri üretim olarak 1936’da ilk Türk yolcu uçağını yapar. Ama, nihayetinde ‘Bu memlekette hiçbir başarı cezasız kalmaz.’ sözü, onlar için söylenir. Haksız nedenler ve uluslararası baskı ile Türkiye’nin ilk uçak fabrikası ve pilot okulları 1944 yılında kapatılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN