Türkiye'de yetişmiyor diye yurt dışından tonlarca alıyorduk! Ziraat mühendisi başardı "buraya gelip ürünü inceliyorlar"

Türkiye'de yetişmiyor diye yurt dışından tonlarca alıyorduk! Ziraat mühendisi başardı "buraya gelip ürünü inceliyorlar"

Türkiye'de bir tane bile yetişmiyor yurt dışından tonlarcası Türkiye'ye giriş yapıyor. 40 yıl önce yetiştirmek için uğraşan mühendisler hüsrana uğradı, şimdi ürünler büyümeye başladı. İşte tüm detaylar…

İklim değişikliği yalnızca insanları değil hayvanları ve bitkileri de etkilemeye devam ediyor. Kırk yıl önce Antalya'da yetiştirilmek için kolları sıvayan mühendisler kahve bitkisinden olumlu sonuç alamadı. İklim değişikliğinin de etkisiyle birlikte kahve bitkisi yetiştirilebilir bir hal alırken 2 yaşındaki fidanların bir yıl sonra meyve vermesi bekleniyor. Türkiye'de tropikal meyveler arasında yer alan muz bitkisine alternatif olarak üretilmesi beklenen kahve bitkisi çiftçinin de yüzünü güldürüyor. İşte tüm detaylar…

40 YIL ÖNCE DENENDİ SONU HÜSRAN OLDU

Sebze meyve yetiştiriciliğinde önde gelen şehirler arasında yer alan Antalya turizm kadar örtü altı üretimde de adından söz ettiriyor. Son yıllarda tropikal meyve üretim merkezi haline dönüşen Gazipaşa'dan sonra Manavgat'ta da muz üretimi yaygınlaşmaya başladı.

antalya-kahve-uretimi.jpg

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), iklim değişikliğinin sonuçlarının yalnızca insanları değil bitkileri de etkilediğini belirterek 40 yıl önce açık alanda üretimi denenen ancak hiçbir sonuç alınamayan kahve bitkisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İklimlerin değişmesi ile birlikte BATEM mühendisleri, örtü altında farklı bitki meyve çeşitlerinin umut vaat ettiğini söyledi.

5 KİLODAN 1 KİLO ÇIKACAK

Antalya'da ekimi yapılan kahve bitkisinin fidanlarının 2 yaşında olduğunu belirten uzmanlar önümüzdeki yıl meyve vermeye başlayacağını söyledi. 5 yaşına geldiğinde 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kahve alınabilecek duruma gelineceğini belirten mühendisler, kahve üretiminin alternatif bir ürün olarak yetiştirileceğini belirtti.

kahve-toplamak-1.jpg

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisinin çiftçinin üretimde alternatifi olması için uzun süre çalıştıklarını dile getirdi. Yıllar önce kahve yetiştirmeyi denediklerini ifade eden Dr. Güven, “İklim değişikliği ile bu sürece Türkiye de girmiş durumda. Normal şartların dışında bir iklim görülüyor. Akdeniz sahil şeridinde yetişmesi mümkün olmayan meyve türleri artık yetişir oldu. Yıllardır muz yetiştiriyoruz ve oldukça masraflıydı. Seralar yapıldı ve üretici artık muzu yetiştirip satabiliyor" dedi.

ALTERNATİF ÜRÜN OLACAK

Kahve bitkisinin de muz yetiştiriciliği gibi bir iklim istediğini dile getiren Dr. Güven, muzun yanında alternatif ürün olarak kahvenin de yetiştirilebileceğini belirtti. Ürün almaya başladıklarında 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kuru kahve elde edilebilecek olduğunu vurgulayan Güven, “Her geçen gün artan talep var. Telefonla arayanlar var, gelip burada ürünü inceleyenler de oluyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN