Türkiye’de sadece orada bulunuyor! 20 metrelik dev prizmalar herkesi hayran bırakıyor! Turizmin yeni adresi…

Türkiye'nin birçok farklı yerinde farklı güzellikler yer alırken Bolu'ya yalnızca 4 saatlik mesafede bulunan bu güzellik görenleri hayrete düşürüyor. Kendinizi büyülü dünyada zannedeceğiniz bu yer 20 metrelik dev prizmalarla görenleri şaşkına çeviriyor. Turizmin yeni adresi olacak.

Dünyadaki nadir oluşumlardan biri olarak karşımıza çıkan Boyabat Bazalt Kayalıkları Seben Kaya Evleri’ne benzerliği ile sık sık tartışılıyor. Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alan Kurusaray Köyü bölgesinde bulunan Boyabat Bazalt Kayalıkları, nadir jeolojik oluşumlardan biri olarak görülmektedir. 10 hektarlık alanda bulunan ve boyu 20 metreyi Aşan altıgen prizma şeklindeki sütün kayalıklar üstten bakıldığında arı peteği ne andırmaktadır. Karşıdan bakıldığında yan yana dizilmiş prizma gövdeli blok taş yağını şeklinde görünen bu alan herkesi hayrete düşürüyor.

TABİAT PARKI İLAN EDİLDİ

Görkemiyle herkese hayran bırakan Boyabat Bazalt Kayalıkları, 2011 yılında tabiat Anıtı olarak tescillendi. Türkiye'de ve dünyada ender rastlanabilecek volkanik oluşumlar arasında gösteriliyor. Oluşumu genç döneme ait olmakla birlikte Yaklaşık 3 ile 5 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

bolu-seben-kaya-evleri.jpg

2011 yılında tabiat Anıtı olarak ilan edilen Boyabat Bazalt Kayalıkları, gürgen, meşe, geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları ile birlikte çalılık habitatlarını da bünyesinde barındırıyor. Yer yer 20 metreyi aşan dikine gelişmiş sütunlar olarak görülen bu yer bir doğa harikası olarak görülmektedir.

En önemli özelliği ise soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar sunması olurken çatlaklar lavın soğumasıyla birlikte genelde beşgen, altıgen şekillere dönüşmüştür. Alanda yer alan su kaynağının oluşturduğu Şelale yapısı da sahaya doğal peyzaj değeri kazandırırken Türkiye'de ve dünyada Ender rastlanabilecek volkanik yapılar arasında yer alıyor.

seben-kaya-evi.jpg

BOLU SEBEN KAYA EVLERİ NEREDE?

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, Bolu Seben Kaya Evleri’ne benzerliği ile dikkat çekmektedir. Solaklar Köyü sınırları içinde bulunuyor. Seben Kaya Evleri ilçe merkezine 4 km uzaklıkta ve Seben-Bolu yolu üzerinden yaklaşık 2 kilometre içeride bulunuyor.

BOLU SEBEN KAYA EVLERİNE NASIL GİDİLİR?

Seben Kaya Evlerine ulaşım için Solaklar Köyünün kuzeydoğusuna doğru yol almanız gerekmektedir. Köye yaklaşık 750 metre uzaklıkta yer alan Kuz Deresi'nin açtığı vadenin kuzeyindeki kayalık yamaçlarda Kaya Evlerine ulaşabilirsiniz. 4-5 katlı Kaya evleri şeklinde yer alan bu güzellik her her katı birbirine merdivenlerle bağlamaktadır. Kaya evlerinin yanında ise belediye tarafından işletilen kır lokantası yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN