Türkiye'de göz gözü görmüyor: Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nefes aldırmıyor

Türkiye'de göz gözü görmüyor: Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nefes aldırmıyor

Toz taşınımı sebebiyle Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak başta olmak üzere birçok il ve ilçede hava kalitesinde düşüş ve görüş mesafesinde azalma yaşanıyor. Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, dünya genelinde hava kirliliği nedeniyle yılda 7 milyon insanın hayatını kaybettiğini, bunun 4 milyonunun dış hava kirliliği ve toz taşınımı kaynaklı olduğunu belirtti. Türkiye'de ise bu sayının yaklaşık 30 bin olduğunu ifade ederek, ciddi bir kriz oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Kuzey Afrika kökenli yoğun toz taşınımının etkisi altına girdi. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak başta olmak üzere birçok il ve ilçede hava kalitesinde düşüş ve görüş mesafesinde azalma yaşanıyor. Araçlar, evler ve tarihi yapılar tozla kaplanırken, vatandaşlar günlük yaşamda zorluk çekiyor.

9162040.jpg

DİYARBAKIR’DA GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞTÜ, HAVA KALİTESİ BOZULDU

Diyarbakır'da toz taşınımı nedeniyle oluşan pus, kentte yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Araçlar ve evlerin balkonları tozla kaplanırken, tarihi mekanlar da toz bulutları içinde kaldı. Kentin simgesi olan tarihi yapılar, gözle görülür şekilde etkilendi.

9162041.jpg

MARDİN VE SİİRT’TE BENZER DURUM

Mardin'de de sabah saatlerinde başlayan toz taşınımı, özellikle kent merkezi ve çevre ilçelerde görüş mesafesinin düşmesine neden oldu. Siirt'te de benzer şekilde, sabah saatlerinde başlayan toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi ve hava kalitesinde düşüş gözlemlendi.

9162042.jpg

ŞIRNAK'TA DAĞLAR GÖRÜNMEZ HALE GELDİ

Şırnak’ta etkili olan toz bulutu nedeniyle Cudi ve Gabar Dağları neredeyse görünmez hale geldi. Özellikle Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde etkili olan toz bulutları, araç ve ev balkonlarını kapladı. Cizre ilçesinde bazı vatandaşlar, toz taşınımından etkilenmemek için maske taktı.

9162043.jpg

METEOROLOJİDEN AÇIKLAMA: YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Kuzey Afrika kökenli toz taşınımının bölgede yarın da etkisini sürdüreceğini belirtti. 2 Mayıs'ta beklenen yağışların, toz taşınımının etkisini sona erdireceği öngörülüyor. Yağışların hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

9162049.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa'da görülen Kuzey Afrika kökenli toz taşınımının yarın da etkisini sürdüreceğini belirtti.

9162051.jpg

SAĞLIK UYARISI: KRONİK HASTALAR DİKKAT!

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımının doğal bir olay olduğunu ancak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Özellikle kronik akciğer ve alerjik hastalığı olanların dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade eden Şenyiğit, zorunlu dışarı çıkışlarda maske kullanılmasının önemini vurguladı. Şenyiğit, bu hastaların şikayetlerinde artış olması durumunda mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi.

9162052.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN