Sadece inek sütü kullanılıyor! 1 ay bekletilip dışı rüzgar ve güneş yıkanıyor! Türkiye’nin bronz madalyalı peyniri!

Sadece inek sütü kullanılıyor! 1 ay bekletilip dışı rüzgar ve güneş yıkanıyor! Türkiye’nin bronz madalyalı peyniri!

Bir ay boyunca güneşte bekletiliyor dışı rüzgar ve güneşle yıkanıyor. Tam 43 ülkeyi geride bırakarak Türkiye'ye bronz madalya kazandırıyor içerisindeki D vitamini ile vücudun doğal güneşi oluyor. İşte Türkiye'nin bronz madalyalı peyniri…

Türkiye'de farklı birçok çeşit peynir bulunurken bu lezzet herkesin favorisi olacak. Tam 43 ülkeyi geride bırakan bu lezzet hem yapımı hem de görüntüsüyle adından söz ettiriyor. Balıkesir'e özgü bir lezzet olarak sofralarda yer alan “ Kirli Hanım Peyniri” Norveç'te düzenlenen Dünya Peynir Yarışması’nda Türkiye'ye bronz madalya kazandırdı. 4.502 peynirin katıldı dünyanın en büyük yarışması “Kirli Hanım” peynirine de madalyayı getirdi.

GÜNEŞ VE RÜZGARLA YIKANIYOR

Ayvalık yöresine ait bir lezzet olarak bilinen Kirli Hanım peyniri çok eski zamanlarda saklama koşullarının yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan bir peynir türüdür. Elverişli olmayan saklama koşulları peynirin çabuk bozulmasına neden olurken Ayvalık halkı da kendine has bir yöntem buldu.

kirli-hanim-peyniri.jpg

Yapılışı sırasında maruz kaldığı güneş ve kuzey rüzgarlarının etkisiyle dış yüzeyinin kuruyup içerisine nemden arındığı bu peynir dışının koyu içinin ise beyaz renkte olması nedeniyle Kirli Hanım ismini aldı.

kirli-hanim-peyniri-1.jpg

Üretiminde doğal yöntemlerle en kaliteli zeytinlerin posasıyla beslenen sütten yeni kesilmiş koyunların şirden mayası ile yapılıyor. Doğal ve tamamen inek sütü kullanılarak yapılan bu peynir 10 gün ile bir ay boyunca güneşte bekletiliyor. D vitamini bakımından son derece zengin olan Kirli Hanım peyniri bu süreç içerisinde nemini salarak ebat olarak küçülüyor. Bu peynir ızgarada kızartılarak yenilebildiği gibi sabah kahvaltılarının da baş kahramanı olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN