O ilimizde nesli tükenme tehlikesi altındaki canlı ölü bulundu!

O ilimizde nesli tükenme tehlikesi altındaki canlı ölü bulundu!

O ilimizde nesli tükenme tehlikesi altında olan yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu! Vücudunda ağır yaralar bulunuyordu...

Manavgat ilçesinde, uzatma ağları nedeniyle ağır yaralar alan ve popülasyonu büyük tehlike altında olan bir yeşil deniz kaplumbağası kıyıya vurdu. Deniz ekosistemi için büyük önem taşıyan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının en yoğun yuvalama alanlarından biri olan Manavgat Sorgun-Side kıyılarını araştırmak için çalışan DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği ekipleri tarafından bulunan yeşil deniz kaplumbağası, ciddi yaralarla kıyıya vurmuş halde bulundu.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Yeşil deniz kaplumbağası, deniz çayırlarını yiyerek balık türlerine yeni yumurtlama alanları açmasıyla deniz ekolojisi ve biyolojisine büyük katkı sağlıyor. Ancak Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından popülasyonu büyük tehlike altında olarak kabul edilen bu tür, Akdeniz havzasında nadir olarak rastlanan bir popülasyona sahip. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve DEKAFOK Akademik Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Deval, yeşil deniz kaplumbağalarının gelişim evrelerini ve yaşam döngüsünü açıkladı. Yapılan ilk analizlere göre, bu ölümün uzatma ağlarına takılma sonucu olduğu belirlendi.

Prof. Dr. Deval, yavru yeşil deniz kaplumbağalarının doğduktan sonra açık denize göç ettiğini ve pelajik yaşam evresinde büyüyerek yaklaşık 3-6 yıl boyunca yüzey suyunda kaldıklarını söyledi. Genç yeşil deniz kaplumbağaları, Manavgat gibi verimli kıyı habitatlarına göç ederek burada 5-8 yıl boyunca kaldıklarını ve çeşitli deniz çayırı ve yosun türleriyle beslendiklerini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN