İsrail'den itiraf: Türkler bizi en zayıf noktamızdan vurdu

İsrail'den itiraf: Türkler bizi en zayıf noktamızdan vurdu

Türkiye ve İsrail arasındaki ipler gerildikçe geriliyor. Gazze Savaşı ile birlikte Türkiye'nin aldığı tepki İsrail'i derinden sarstı. Türkiye tarafından alınan karar sonrası İsrail'den itiraf geldi. “ Türkler bizi en zayıf noktamızdan vurdu”...

HİLAL NAS

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliam tüm dünyada derin yankı uyandırdı. Türkiye'nin İsrail tepkisi her geçen gün daha da büyürken İsrail'den ilginç bir itiraf geldi. Türkiye tarafından alınan karar doğrultusunda iki ülke arasındaki ticaretin askıya alınmasına karar verildi. Ürünleri ile tüm dünyaya yayılan İsrail'i derinden sarsan karar ile birlikte İsrail'in tedarik zinciri de derinden sarsıldı.

İsrail basını, Türkiye'nin Gazze Savaşı’na tepki olarak ticareti askıya alma kararının İsrail'e yönelik ticaret yasağını gündemde tutmaya devam ediyor. SlickChain CEO’su Elad Barshan, Türkiye'nin hamlesinin ani olduğunu ve "tedarik zincirimizin en zayıf noktasından vurduğunu" belirtti.

İSRAİL, ALTERNATİF TEDARİKÇİ ARIYOR

Türkiye'nin 7 Ekim 2023'te başlayan Gazze Savaşı’na tepki olarak İsrail’e 54 farklı emtia ürününe ticaret yasağı getirmesi ve İsrail ile ticareti askıya alması, İsrail ekonomisini derinden sarstı. Özellikle çimento ürünlerine büyük ihtiyaç duyan İsrail'in, en büyük beşinci ithalatçısı konumundaki Türkiye'den çimento tedariki kesilince inşaat sektörü büyük darbe aldı. İsrail basını, ticaret yasağının inşaat maliyetlerini artırdığını, ithalatçıların ise alternatif tedarikçiler aramaya başladığını yazdı.

israil-turkiye.jpg

HAYAT PAHALILIĞI ENDİŞESİ

The Times of Israel, Türkiye'nin boykotunun İsrail'de hayat pahalılığına yol açacağını belirtti. Gazete, ithalatçıların alternatif tedarikçiler bulacaklarını, ancak bunların daha pahalı olacağını vurgulayarak, artan maliyetlerin İsrail'in yüksek hayat pahalılığını daha da kötüleştireceğini ifade etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DURMA NOKTASI

İsrail İnşaatçılar Derneği Genel Müdür Yardımcısı Shay Pauzner, Türkiye'nin boykotunun ardından inşaat sektörünün yüzde 40'ının durma noktasına geldiğini açıkladı. Pauzner, ithalatçıların alternatif tedarikçi aramak zorunda kalacağını, ancak bunun maliyetleri artıracağını söyledi.

israil-urunleri.jpg

YENİ TEDARİKÇİ BULMAK ZAHMETLİ BİR SÜREÇ

İsrailli iş insanı Elad Barshan, yeni bir tedarikçi bulmanın karmaşık ve pahalı olduğunu belirtti. Standartlara uygun yeni tedarikçilerle çalışmanın yavaş, zahmetli ve maliyetli olacağını ekledi.

EKONOMİK İLİŞKİLER HER ZAMAN DEVAM ETTİ

Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Gallia Lindenstrauss, Türkiye'nin bu adımının önemli bir politika değişikliği olduğunu ve ekonomik ilişkilerin kesintisiz sürdüğü dönemlerin ardından belirsizlik yarattığını ifade etti.

insaat-sektoru-1.jpg

İSRAİL EKONOMİSİ ÜZERİNDE KARTOPU ETKİSİ

SlickChain CEO'su Elad Barshan, Türkiye'nin boykotunun başka ülkeleri de benzer kısıtlamalara yöneltebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye, İsrail'in en büyük beşinci ihracatçısı konumunda olup, 2023'te 6.7 milyar dolarlık ihracatla İsrail'in tüm ithalatının yüzde 6'sını oluşturdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN