Hükümetin seçimden sonra ilk icraatı: Bodrum'u betonlaştırma kararına büyük tepki

Hükümetin seçimden sonra ilk icraatı: Bodrum'u betonlaştırma kararına büyük tepki

Yerel seçimlerin hemen ardından, iktidar 9 ilde 32 araziyi turizm tesisleri için tahsis etme kararı aldı. Bu karar, Bodrum'da binlerce dönümlük ormanlık arazinin de imara açılması anlamına geliyor. KARAR'a konuşan uzmanlar ve siyasiler, bu kararın doğaya büyük zarar vereceğini ve Bodrum'un sosyal ve ekonomik dengesini bozacağını savunarak bir an önce bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunuyor.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Türkiye'de orman arazileri ve maden sahalarının özelleştirilmesi tepki çekmeye devam ediyor. Gerçekleşen 31 Mart yerel seçimlerinde alınan büyük yenilginin ardından, hükümetin seçim sonuçlarına hemen tepki olarak aldığı bir karar, kamuoyunda ciddi endişelere ve tepkilere neden oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Türkiye'nin cennet köşelerinden Muğla'nın Bodrum ilçesi dahil, 9 ilde 32 arazi ve taşınmazı turizm tesisleri için tahsise çıkarması, bu kararın 'Hazine ormanlarını imara açma' olarak yorumlanmasına sebep oldu.

yeni-proje-1.jpg

Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, söz konusu tesisler; Antalya, Aydın/Didim, Çankırı/ Ilgaz, İzmir, Kayseri/Erciyes, Bodrum, Trabzon/Akçaabat, Adana/Karataş ve Çanakkale/ Lapseki ile ve ilçelerinde bulunuyor. Bakanlığın özellikle Bodrum’da büyük bölümü ormanlık alan olan ve 40 bin dönüm olduğu ileri sürülen araziyi imara açmasını uzmanlar ve siyasiler KARAR'a değerlendirdi. Yapılan açıklamada "Doğal sit vasıfları değiştirilerek, turizm yatırımı görünümlü villa inşaatlarına açılan kıyılarda, doğayı yok etme çabalarının bu kadar üst düzeyde destek görmesine karşı toplumun tüm kesimleri birleşmeli" görüşü savunuldu.

yeni-proje-2.jpg
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel

'DOĞAL GÜZELLİKLERİ YOK EDECEKLER'

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel, bu gelişmeyi sert bir dille eleştirdi: "Muğla iklimsel özellikleri bakımından suya kısıtlı bir bölge. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda belirtildiği gibi Gündoğan ve YalıÇiftliği'nde tahsis edilecek bölgeler, betonlaşmaya açıldığında ormanlık alanlar yok olacak. Yüzyıllar boyunca oluşmuş değerli doğal güzelliği fabrikalaştıracaklar. Müthiş bir çevre katliamına yol açılacak. Akbelen hikayesinin bir benzerini de burada yaşayacağız. Halkın sesini çıkarması gerekiyor. Bir zamanlar anayasa gereği kıyıları koruma yükümlülüğünü kimseyi kayırmadan yerine getiren Turizm Bakanlığı'nın, günümüzde nasıl yönetildiği açıkça ortaya çıktı."

'BÖLGEDEKİ SU SORUNU DAHA DA BÜYÜYECEK'

Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Filiz ise yaptıkları çalışmaların otel planlarının iptal edilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi: "Bodrum'da büyük ölçüde bir su sorunu var, buradaki bölgenin tahsis hikayesi bile sorgulanması gereken en önemli şey. Kimlere, ne için tahsis edildiğini bilmiyoruz. Ancak görüyoruz ki doğanın katledileceği verilen kararın kamera arkasında görülüyor."

yeni-proje-2-001.jpg
Muğla Şehir Plancılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Kırmızıgül

'İMARA AÇILACAK ALANA YETECEK YOL DAHİ YOK'

Muğla Şehir Plancılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Kırmızıgül, Bodrum'un sosyal yapısına da dikkat çekti: "Bodrum'da artık alt ve orta gelirli kişilerin yaşayacak yeri kalmadı. 3 bin 525 yatak kapasiteli yerler tahsise açılıyor. Bu binlerce m² alan anlamına geliyor."

Söz konusu gayrimenkullerin 3-4 veya 5 yıldızlı otel, butik otel, tatil köyü, günübirlik tesis, özel konaklama tesisi ve personel lojmanı niteliğine sahip olduğunu söyleyen Kırmızıgül, "Bodrum bu kadar büyük yeri kaldırmaz. O kadar insanı getirip götürmek için yollar bile yetersiz. Tahsisin neticelendirilmesi sonucu yapılacak bu turizm tesisleri Bodrum’un yükünü arttıracak. Zaten Bodrum’da yeterince turizm tesisi bulunmakta. Bunların iyileştirilmesi, verdikleri hizmetin kalitesinin denetlenmesi, kullanım sürelerinin artırılması daha uygundur" dedi.

yeni-proje-3.jpg
Bodrum Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Acar

'DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUZ'

Bodrum Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Acar, projelerin çevresel etkilerinin hesaplanmadığını belirtti: "Bu otellerin kapasitesi, su ihtiyacı hesaplanması gerekiyor. İkinci ve üçüncü derecede doğal sit alanlarında, bitki örtüsüne nasıl zarar verileceğinin öngörülmesi gerekiyor. Bunların hiçbiri yapılmadan tahsise açılıyor."

Oda olarak kendilerinin işin teknik kısmında olduklarını ve son sözü bakanlığın söylediğini hatırlatan Acar, "TMMOB olarak durumu değerlendiriyoruz, dava sürecine henüz girmedik. Bununla ilgili de bayramdan sonraki hafta toplantı yapacağız. Basın açıklamasının yanı sıra dava açarak durumun takipçisi olacağız" dedi.

yeni-proje-4.jpg
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun

'BODRUMUN EK TESİSE İHTİYACI YOK'

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, kararın arkasında yatan sebepleri sorgulayarak, "Kimin siparişini yerine getiriyorlar? Kültür ve Turizim Bakanlığı İlimiz Muğla / Bodrum’da 7 ayrı hazine ve orman mülkiyetindeki taşınmazı, butik otel, otel veya tatil köyü olarak kullanılmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tesisine dair ilanda bulunarak 30 Nisan 2024 günü mesai bitimine kadar süre vermiş. Bodrum’un mevcut yaşamsal yükünü daha da arttıracak olan ve yeni insan yoğunluğuna neden olacak olan bu girişimin birilerinin siparişi üzerine yapılmakta olduğu kanaati doğmaktadır" diye konuştu.

Bodrum’un yeni turizm tesislerine ihtiyacı olmadığını söyleyen Uzun, Bodrum’un ihtiyacı olan mevcut turizim tesis ve alanlarına gelen misafirlerine ulaşımını kolaylaştıracak yoldur. Öncelikle karayolları olarak Bodrum’un yollarını yapın" çağrısında bulundu.

'ORMANLAR SİPARİŞ ÜZERİNE TALAN EDİLİYOR'

Sipariş üzerine Bodrum'un, Hazine'ye ait orman mülkü alanların otel ve tatil köyü yapılmak üzere talan edildiğini ileri süren Uzun, "Yapmasınlar, etmesinler, Bodrum’a kıymasınlar. Bu ülkenin ihtiyacı yeni yatak kapasite arttırmaları değil, yaşanabilir ve doğal bir çevre" diyerek tepkisini gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN