Fındık üreticisinin hali duman olacak! Kahverengi kokarcadan sonra yeni bela: Bir çifti 200 meyveyi talan ediyor

Fındık üreticisinin hali duman olacak! Kahverengi kokarcadan sonra yeni bela: Bir çifti 200 meyveyi talan ediyor

Fındık üreticisinin hali duman olacak! Kahverengi kokarcadan daha kurtulamadan şimdi de o yeni bela! Bir çifti bile 200 meyveyi talan ediyor...

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerini fındık kurduyla mücadele konusunda uyardı. Fındıkta yaşanan zararlılarla mücadelede zamanın kısıtlı olduğunu belirten Sağlam, üreticilere gerekli tedbirleri almaları ve ilaç uygulamalarını 1 hafta ila 10 gün içinde tamamlamaları çağrısında bulundu.

Türkiye'nin ve özellikle Samsun'un en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık, son dönemde fındık kurdu ve kahverengi kokarca gibi zararlıların tehdidi altında. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık kurdu zararlısıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, üreticilerin mücadele için harekete geçme zamanının geldiğini vurguladı.

SADECE BİR ÇİFTİ 200 MEYVEYE ZARAR VERİYOR

Fındık Kurdu İle Mücadele Zamanı - Samsun Haberleri

Sağlam, fındık kurdu zararının fındık meyvelerinde ciddi verim kayıplarına yol açabileceğini ifade etti. Fındık kurdu erginlerinin meyvelere zarar vererek, meyve içindeki yumuşak etli kısımla beslendiğini belirten Sağlam, bu durumun meyvelerin normal gelişimini engellediğini ve pazar değerini düşürdüğünü söyledi. Bir çift fındık kurdu erginin yaklaşık 200 meyveye zarar verebileceğini dile getiren Sağlam, üreticilerin bu zararlıya karşı tedbir alması gerektiğini vurguladı.

Sağlam, fındık kurdu ile mücadelede çeşitli yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. Bitki köklerine zarar vermeden bahçe toprağının çapalanmasının zararlı yoğunluğunu azaltabileceğini söyleyen Sağlam, kimyasal mücadelenin ise fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde yapılması gerektiğini aktardı. Üreticilere, fındık kurdu sayımı yaparak mücadele zamanını belirlemeleri çağrısında bulunan Sağlam, ilaçlama işlemlerinin de dikkatlice yapılması gerektiğini ifade etti.

10 GÜN İÇİNDE İLAÇLAMALARIN TAMAMLAMASI GEREK

Fındık üreticilerine, hastalık ve zararlılarla mücadele için ilaçlama uyarısı - Son Dakika Haberleri

Fındık kurduyla mücadelede zamanın önemli olduğunu vurgulayan Sağlam, üreticilerin en kısa sürede harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. Mücadele zamanının geldiğine işaret eden Sağlam, üreticilerin gerekli tedbirleri alarak ilaç uygulamalarını 1 hafta ila 10 gün içinde tamamlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

ARICILIKLA UĞRAŞANLAR DİKKAT

Fındık üreticilerinin yanı sıra arıcılıkla uğraşan kişilere de çağrıda bulunan Sağlam, ilaçlama esnasında arıların zarar görmemesi için dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. Arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaşmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, ilaçlama işlemlerinin arıların uçuş yapmadığı zamanlarda yapılmasının önemine dikkat çekti.

Arıcılık hangi bölgede yapılır? Türkiye'de arıcılık yapmak için en uygun bölge hangisi? - Yaşam Haberleri

Bu yönde yapılan mücadelelerin fındık ve arıların geleceği için hayati önem taşıdığını belirten Sağlam, üreticilerin detaylı bilgi için il/ilçe müdürlüklerine başvurmalarını önerdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN