Demirtaş Barajı alarm veriyor: Piknikçiler çöplüğe çevirdi

Demirtaş Barajı alarm veriyor: Piknikçiler çöplüğe çevirdi

Bursa'da bulunan Demirtaş Barajı'nın kıyısı, piknikçilerin bıraktığı atıklarla çöplüğe dönüştü. Barajın 2 bin 160 hektarlık tarım arazisinin su ihtiyacını karşıladığını belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir (50), barajın aynı zamanda bir su havzası olduğunu ve çevresindeki ekosistemi olumsuz etkileyen atıkların zararlarına dikkat çekti. Demir, "Birkaç saat keyif alacağız diye, buradan beslenen, burada kendi döngüsünü sürdüren canlılara zarar veremeyiz" şeklinde konuştu.

Bursa'da Ballıkaya Deresi üzerinde 1977-1983 yılları arasında, bölgedeki tarım arazilerini sulamak için kurulan Demirtaş Barajı, 9 günlük bayram tatilinde piknikçilerin de uğrak noktası oldu.

9050323.jpg

Vatandaşların bıraktığı atıklar nedeniyle barajın kıyısında çöp yığınları oluşurken, atıklar hem barajdaki balıkların hem de baraj çevresindeki yeşil alanlarda otlayan büyük ve küçükbaş hayvanların sağlığını olumsuz etkiliyor.

9050327.jpg

'ÇÖPLERİNİ KENT ÇÖPLÜĞÜNE ATMALARINI RİCA EDİYORUZ'

Piknikçilerin baraj çevresinde bıraktığı kirliliğin hava sıcaklığıyla arttığını belirten Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, "Buraya gelen piknikçiler, yediklerini, içtiklerini, ambalajlarını buraya bırakıp gitmiş. Yurttaşlarımızdan bu piknik alanlarına, arabalarıyla gelip piknik yapmalarını, yaptıktan sonra atıklarını, ambalaj atıklarını, yediklerini, içtiklerini, arabalarına güzel bir şekilde poşetleyip, torbalayıp, geri götürüp, kent çöplüğüne atmalarını rica ediyoruz." diye konuştu.

9050324.jpg

Atıklar nedeniyle sadece çevrenin değil, barajdaki balıklar ve kurbağalar ile su kuşlarının da zarar gördüğünü belirten Demir, şöyle konuştu:

"Burası aynı zamanda bir su havzasıdır. Burada su kuşları var. Su kuşlarının da beslenme alanı burası. Suyun içerisinde kurbağalar ve balıklarımız var. Şimdi buraya biz plastik atıklarımızı attığımız zaman, bu suya gidiyor. Su kuşları burada, onların içindeki, ambalaj atıklarının içerisindeki gıdalara ulaşmak için pet şişeleri ve naylon poşetleri de yemiş oluyor.

Kimileri boynuna dolanıyor, ayağına dolanıyor, pençesine dolanıyor, kanadına dolanıyor. Bazen de o atıklardan zehirleniyorlar. Sindirim sistemini bozuyor. O nedenle de burası sadece bizim kullanımımıza açık alan değil, hayvanların da doğal alanıdır. Bütün doğal alanlarda olduğu gibi dikkat etmeliyiz”

9050325.jpg

'KENDİ DÖNGÜSÜNÜ SÜRDÜREN CANLILARA ZARAR VEREMEYİZ'

Baraj çevresinde beslenen hayvanların da risk altında olduğunu ifade eden Demir, "Birçok hayvan buraya atılan atıklara maruz kalıyor. Bunlara maruz kalan hayvanlarda, ciddi bir şekilde yaralanma ve zarar görme meydana geliyor. O yüzden de biz burada, birkaç saat keyif alacağız diye, buradan beslenen, burada kendi döngüsünü sürdüren canlılara zarar veremeyiz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN