Çiftçiler topraktan çıkardı zararına satıyor! Her şeyde kullanılıyor, fiyatı düşükten satılıyor! Çiftçi mutsuz…

Çiftçiler topraktan çıkardı zararına satıyor! Her şeyde kullanılıyor, fiyatı düşükten satılıyor! Çiftçi mutsuz…

Havaların ısınması ile birlikte Adana'da hasat sezonu başladı. Yılın İlk mahsulü topraktan çıkarılırken Gaziantep Ticaret borsasında yapılan işlem çiftçinin yüzünü güldürmedi. Topraktan çıkarıldı zararına satıldı. Fiyatlar beklentinin çok altında kaldı. İşte tüm detaylar…

Hem tüm dünyada stratejik bir öneme sahip olan buğday, hayatın sürdürülebilmesi için hemen hemen her alanda kullanılıyor. Birçok ürünün hammaddesini oluşturan buğdayın ilk hasadı Adana'da tamamlandı. Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Deveciuşağı kırsal mahallesinde çiftçilik yapan Erol Benli Gaziantep'e sevk edilen ilk mahsul ekmeklik buğdayın satışa sunulduğunu duyurdu.

BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Yılın ilk ekmeklik buğdayının kilogram fiyatının 10 TL 30 kuruştan satışa çıkarıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatları açıklık getirmezken Çiftçilere buğdayın satılması gerektiğini söyledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise, "Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın. Önümüzdeki günlerde buğday fiyatları açıklanınca lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle satışı TMO'ya gerçekleştirebilir. Bizler fiyatları bu sene ton başına 15 bin lira bekliyoruz. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olmasını istiyoruz" sözlerini dile getirdi.

ekmeklik-bugday.jpg

ZARARINA SATILIYOR

Geçtiğimiz hafta buğdayın maliyetine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftinin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamaların dikkate alınarak yapılan maliyet hesabı doğrultusunda kuru satışlarda üretimi yapan buğdayın ortalama maliyetinin geçtiğimiz yıla oranla %62 oranında arttığını ve kilogram fiyatının 10 TL 87 kuruş olarak tespit edildiğini söyledi.

bugday.jpg

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ BESİN MADDESİ

Hem Türkiye'de hem de dünyada en çok yetiştirilen tahıllar arasında yer alan buğday insan gıdasının temelini oluşturmaktadır. Protein ve karbonhidrat ile birlikte lif bakımından zengin olan buğday vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırır.

Buğday tanelerinden un, bulgur ve irmik gibi birçok farklı gıda ürünü yapılmaktadır. Türkiye'de olmazsa olmaz ekmek çeşitlerinin neredeyse tamamında kullanılan buğday makarna, bisküvi, kek ve kurabiye türü ürünlerde de mutlaka yer alıyor. Bulgur ve irmik ise pilav, çorba ve köfte gibi yemeklerde kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra hayvan yemi olarak kullanılan buğday kepeği ve saman olarak da hayvanlar için besleyici bir gıda olarak görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN