AYM'den yüz binlerce işçiyi ilgilendiren karar: Mali ve sosyal hakları belirliyordu

AYM'den yüz binlerce işçiyi ilgilendiren karar: Mali ve sosyal hakları belirliyordu

Anayasa Mahkemesi, yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren ve mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokollerinin' bağlayıcı olamayacağına karar verdi. Kararda, çerçeve protokollerinin bağlayıcılığı sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkının kısıtlandığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı buldu.

Oy birliğiyle alınan karara göre, protokollerin bağlayıcılığı sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtlıyor ve dolaylı olarak grev hakkını da etkiliyordu.

CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine yapılan incelemede, 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin anayasaya aykırı olduğu tespit edildi. Bu maddeye göre, çerçeve protokollerindeki hükümler, geçerlilik süresi içinde ilgili idareler ve sendika konfederasyonları için bağlayıcı oluyordu.

'TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE GREV HAKKINI ENGELLİYOR'

Sözcü'de yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi'nin kararında, çerçeve protokollerinin sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı ve grev kararı alma sürecini etkilediği vurgulandı. Karar, sendikal faaliyetler ve sendika hakkı kapsamındaki haklara temas ettiği için Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı bulundu.

2017 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Ekim 2017'de yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na eklenen bu maddeyle, hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere çerçeve anlaşma protokolleri imzalanmasına olanak tanınmıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla, çerçeve protokollerinin bağlayıcılığına ilişkin düzenleme iptal edildi ve böylece sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu. Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik'e göre, bu karar ile konfederasyonların üye sendikaların grev hakkını askıya alma yetkisi sona ermiş oldu.

Çelik, çerçeve anlaşma protokollerinin artık yol gösterici olabileceğini belirterek, üye sendikaların isteğe bağlı olarak bu protokolleri esas alabileceklerini ifade etti. Bu kararın, halihazırda yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi çerçeve protokollerinin hukuken dayanaksız kaldığını da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN