100 yıldır kimse bozamadı! Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor! 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor

100 yıldır kimse bozamadı! Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor! 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor

Türkiye'nin verimli topraklarında yetişen farklı çeşit ürünler bulunurken bu domatesleri 100 yıldır kimse bozamadı. 32 yaşındaki Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman yaklaşık 100 yıldır Hiç bozulmamış olan ve ekimi yapılan tohumları günümüze taşıyor. “Osmanlı domatesi” olarak biliniyor geçmişe günümüze taşıyor. İşte tüm detaylar…

Gümüşhane'de yaşamını sürdüren 32 yaşındaki Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman, yüzyıldır hiçbir şekilde bozulmadan günümüze taşınan tohumların ekimini gerçekleştiriyor. Yöreye özgü Osmanlı domatesi olarak bilinen fidelerin üretimini gerçekleştiren Şişman, 300 metrekarelik serada ürünlerini yetiştiriyor. İşte tüm detaylar…

300 METREKAREDE YÜZ YILLIK GELENEK

Akçakale Mahallesi'nde kurduğu 300 metrekarelik serada fide üretimi gerçekleştiren Ahmet Şişman, yüzyıllık tohumlarla saf ve organik domates fidesi üretimi gerçekleştiriyor. 22 çeşidi ve 250.000 fidesi ile yetiştiriciliğe devam eden Ahmet Şişman serada yöreye özgü olan Osmanlı domatesi olarak adlandırılan domates çeşidini yetiştiriyor.

osmanli-domatesi-1.jpg

Ürünü tescil ettirmek için başvuruda bulunduklarına dile getiren Şişman, tat, koku ve aroması ile diğer bu domates çeşidinin diğer domateslerden ayrıldığını söyledi. Yüzyıl boyunca yapısını değiştirmeden günümüze taşınan bir lezzet olduğunu dile getiren Ahmet Şişman, yetiştirdiği domatesleri tüketenlerin 100 yıl önceki tada ulaşabileceğini söyledi.

YÜZYIL ÖNCE NASILSA ŞİMDİ DE AYNILAR

Elinde bulunan tohumların eski usullerle elde edilmiş tohumlar olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman, standart sertifikalı tohumların yanı sıra kendi yöresinde eski usullerle elde edilmiş olan tohumların da burada fide haline getirildiğini söyledi.

Tescil için başvuruda bulundukları Osmanlı domateslerinin ‘katır kalbi' ve ‘manda yüreği' diye de adlandırılan domatesler olduğunu ifade eden Şişman, “Bu domates çeşitlerimiz yöre iklimine uygun, soğuğa dayanıklı ve birçok hastalığa karşı dayanıklı. Tohumlarımız yaklaşık 100 yıllık. Bozulmadan, herhangi bir genetik değişikliğe uğramadan bu güne gelmesi de eski usul ile yapılması ve çevresine yapısını bozacak çeşitte domates ekiminin yapılmaması nedeniyle karakterlerini koruyorlar.” dedi.

gumushane-domates.jpg

GÜMÜŞHANE'NİN TESCİLİ OLACAK

Tohumların orijinal yapısını geleceğe taşımak istediklerini dile getiren Ahmet Şişman, Gümüşhane adına bu lezzetlerin tescillenmesini istediklerini söyledi. Coğrafi işaretli ürün olması için başvuruda bulunduklarını aktara Şişman, “Gümüşhane domatesi Türkiye çapında meşhur olacak. Bu domateslerin diğer domateslerden farkı daha dayanıklı olması, yöreye uygun olması ve adaptasyon sürecini tamamlamış olması. Müthiş bir koku, tat ve aromaya sahip. Yeşil olarak toplanıp evde olgunlaştırıldığında geç bir olgunlaşma süresine sahip olduğu için Kasım ayında topladığınız domatesleri Ocak ayında taze olarak yiyebilirsiniz. 100 yıl önce bu domates nasılsa şu anda da öyle” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN