Üniversitelerde öğrenci yemeklerine art arda zam! Uzmanlar uyardı: Yemek yemek yakında lüks hale gelebilir

Üniversitelerde öğrenci yemeklerine art arda zam! Uzmanlar uyardı: Yemek yemek yakında lüks hale gelebilir

Türkiye'deki ekonomik kriz, öğrenci topluluklarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son zamlar Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'nde yemekhane fiyatlarını artırarak öğrencileri zor durumda bırakıyor. Ankara Eğitim- Sen 5 No'lu Şube Başkanı Özlem Ergüven, öğrencilerin 2 bin TL KYK bursuyla yemek, yol, barınma, kitap ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirterek 'Yemek yakında lüks hale gelecek' dedi.

Ekonomik krizin üniversite öğrencilerine etkisi oldukça ağır. Artan yemekhane fiyatları, kitap, barınma, yol parası derken KYK bursunun yetersizliği ve devlet desteğinin eksikliği öğrencileri zor durumda bırakıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yemek fiyatları yüzde 670 artışla 15 TL'den 20 TL'ye yükseldi. Hacettepe'de öğle ve akşam yemekleri 20 TL, kahvaltı ise 16 TL oldu. Ankara Üniversitesi'nde ise 40 TL'ye çıktı.

KYK YETMİYOR

Bu zamlara rağmen KYK bursu 2 bin TL olarak sabit kaldı. KYK bursu ve yurtta kalan öğrenciler için yemek ve barınma masrafları, kalan parayı eğitim ve sosyal aktiviteler için yetersiz hale getiriyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, öğrenciler, zamanlara tepki gösterirken, üniversite yönetimleri sessiz kalıyor.

Ankara Eğitim- Sen 5 No'lu Şube Başkanı Özlem Ergüven, devlet üniversitelerinde öğrencilerin yemek ve barınma ihtiyaçlarının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ergüven "Öğrencilere, zenginlerin yediği pahalı yemeklerin maliyetini yüklemek istiyorlar. Bu, hem etik hem de eğitim bilimi açısından kabul edilemez bir durum." ifadelerini kullandı.

'DEVLET NEDEN DESTEKLEMİYOR'

Ergüven ayrıca, devletin büyüklüğünün sorgulanması gerektiğini ve eğer devlet öğrencilere ücretsiz bir öğün yemek ve içilebilir su sağlayamıyorsa, bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

ZOR DURUMDAKİ ÖĞRENCİLER

Ekonomik durumun kötüleşmesiyle birlikte birçok ailenin çocuklarına harçlık veremediğini ve birçok üniversite öğrencisinin tek gelir kaynağının KYK kredisi ve bursu olduğunu vurgulayan Ergüven, üniversite öğrencilerinin ihtiyaçlarının sadece yemek ve barınma ile sınırlı olmadığını vurguladı.

'YEMEK YEMEK YAKINDA LÜKS HALE GELEBİLİR'

Üniversitelerin aynı zamanda kişisel gelişim yeri olduğunu hatırlatan Ergüven, öğrencilerin kitaplara ve sosyal etkinliklere ihtiyacı olduğunu da anımsattı. Bunların öğrenciler için sadece bir hayal gibi göründüğünü belirten Ergüven, yakında öğrenciler için yemek yemenin bile lüks hale gelebileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN