Temmuz'da emekli zammı ne kadar olacak? Yeni hesap yapıldı, en düşük memur emeklisi maaşı belli oldu

Temmuz'da emekli zammı ne kadar olacak? Yeni hesap yapıldı, en düşük memur emeklisi maaşı belli oldu

10.000 TL olan en düşük emekli maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan emekliler, Temmuz ayında alacakları zammı merak ederken yeni hesaplama da yapıldı. Bu hesaplama kapsamında en düşük memur emeklisi maaşı belli oldu. İşte, milyonlarca kişinin beklediği o rakamlar…

Memur ve emeklilerin Temmuz ayında alacakları maaş zammı merak konusu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamları ile birlikte 4 aylık enflasyon oranı da belli oldu. Bu oran, emeklilerin Temmuz ayında alacakları maaş zammını da netleştirmeye başladı.

Türkiye’de emekli maaşları konusu, özellikle Temmuz ayına yaklaştıkça gündemi belirleyen en önemli konulardan biri haline geldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan ayı enflasyonunu açıklamasıyla, 2024'ün ilk dört aylık enflasyon oranları belirlendi. Gözler şimdi, milyonlarca memur ve işçi emeklisi için büyük önem taşıyan Temmuz zam oranına çevrildi. Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında, Temmuz'da emeklinin alacağı zam oranını ve en düşük memur emeklisi maaşının ne kadar olacağını analiz etti.

4 AYLIK ENFLASYON SONUÇLARI: YÜZDE 18,72

TÜİK verilerine göre Nisan 2024 enflasyonu aylık bazda yüzde 3,18 olarak kaydedildi. Yılın ilk dört aylık toplam enflasyonu ise yüzde 18,72'ye ulaştı. Ekonomik göstergeler ve Merkez Bankası tahminleri, Mayıs ve Haziran aylarında da enflasyonun yüzde 3'ler seviyesinde artabileceğini işaret ediyor. Yılın ilk altı aylık enflasyon oranının yüzde 25'e ulaşması, hatta yüzde 27’ye çıkması olası görünüyor.

yeni-proje-26.jpg

MEMUR EMEKLİLERİNE TEMMUZ ZAMMI: YÜZDE 20

2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Toplu Sözleşmeye göre memur ve memur emeklileri, Temmuz-Aralık döneminde toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 10’luk zam alacak. İlk 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25 olursa, memur ve emekliler için enflasyon farkı yüzde 10’a çıkacak. Toplu sözleşmeden gelen yüzde 10’luk zamla birleştiğinde, Temmuz’da memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 20 zam yapılması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI: 17 BİN LİRA

Bu zam oranıyla birlikte Temmuz ayında en düşük memur emeklisi maaşı 17 bin liraya ulaşacak. Görevdeki memurlar arasında genel müdürün (1/4) maaşı 89.156 liraya, şube müdürünün maaşı 48.628 liraya, öğretmenin (9/1) maaşı 40.905 liraya, polis memurunun (8/1) maaşı 52.855 liraya, hemşirenin (5/1) maaşı 47.331 liraya, profesörün (1/4) maaşı 86.166 liraya çıkacak.

yeni-proje-27.jpg

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ DE YÜZDE 25 ZAM ALACAK

İşçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri, senede iki kez, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranına göre zam alıyorlar. Nisan 2024'te açıklanan yüzde 18,72’lik enflasyon, şimdilik bu kesim için aynı oranda zam yapılacağını gösteriyor. İlk altı aylık enflasyonun yüzde 25 olacağı beklentisi doğrultusunda, işçi ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz’da maaşlarını yüzde 25 zamlı alacak.

MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAMMI NASIL İYİLEŞTİRİLECEK?

Eğer Temmuz’da memur emeklilerinin zammı işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zammından düşük kalırsa, hükümetin bu durumu telafi etmek için ek düzenleme yapması bekleniyor. Böylece memur emeklilerinin zam oranı yüzde 25 seviyesine çekilecek ve 5 puanlık bir iyileştirme sağlanacak.

yeni-proje-27.jpg

KÖK MAAŞLAR DEĞİŞECEK Mİ?

Temmuz’da yapılacak zamla işçi ve Bağ-Kur, tarım emeklilerinin kök maaşlarında da değişiklik yapılacak. Ocak 2024'te en düşük emekli aylığı 10.000 liraya yükseltilmişti. Eğer bu miktar artırılmazsa, yüzde 25’lik zam kök maaşa uygulanacak. Buna rağmen maaş 10.000 liranın altında kalırsa, en düşük aylık olarak 10.000 lira ödenecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN