İstifa ederek işten ayrılanlara tazminat hakkı müjdesi! SGK Uzmanı Özgür Erdursun, detayları paylaştı

İstifa ederek işten ayrılanlara tazminat hakkı müjdesi! SGK Uzmanı Özgür Erdursun, detayları paylaştı

Türkiye'de milyonlarca çalışan, halihazırda çalıştığı yerden memnun olmadığını ve ayrılmak istediğini belirtse de, yıllarca birikmiş olan tazminat hakkından feragat etmek istemediği için aynı işyerinde çalışmaya mecbur bırakılıyor. İş Kanunu'nda yapılan son değişikliklerle birlikte, onlarca şarttan birini dahi karşılıyor olmanız, mahkemeye gitmeden tazminat hakkı almanızı sağlıyor. İşte detaylar...

Milyonlarca çalışan, mevcut işinden ayrılmak istemesine rağmen, kendi rızasıyla işi bırakması halinde tazminat alamayacağını düşünerek aynı şirkette çalışmaya devam ediyor.

Aynı işyerinde geçirilen bir yıl ve üzeri süreler için almaya hak kazanılan kıdem tazminatı, İl Kanunu'na göre, kendi rızanız ile işten ayrılmanız durumunda hak kaybına neden oluyor.

HalkTV'de yer alan habere göre, son yıllarda İş Kanunu'nda yapılan değişikliklerin ardından çalışanlar, onlarca ihlal ilkesinden birini dahi karşılamaları halinde hem şirketlerin istifa edebilecek, hem de tazminatlarının tamamını alma hakkına sahip olacak.

İŞYERİNDEN İSTİFA EDEREK TAZMİNAT ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Üstelik bu işlemler için herhangi bir dava açma şartı aranmayacak. Sizler de bu şartlardan birini sağlamanız halinde istifa edebilir ve tazminatınızı alabilirsiniz:

  • Maaşınız zamanında yatmamışsa
  • Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
  • İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
  • Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
  • Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

DAVA AÇMAMAK İÇİN ÇALIŞIRKEN ŞİKAYETTE BULUNMANIZ ŞART

Yukarıda yer alan ihlaller her ne kadar haklı fesih gerekçesi olsa da, bu ihlalleri çalışma süreniz boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmeniz ve şikayette bulunmanız gerekiyor.

Aksi halde, işten ayrılma sonrasında yapılan başvurular geçersiz sayıldığından, çalışanlar hakkını mahkeme yoluyla aramak zorunda ve dava açmak mecburiyetinde.

Konuya ilişkin bir paylaşım yapan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, şu ifadeleri kullandı:

"Çalıştığınız işyeri iş kanununa uymuyorsa, çalışırken çalışma bakanlığına şikayette bulunmanız gerekiyor, (kovulma riskini göze alarak) işten ayrıldıktan sonra şikayette bulunmanız bir işe yaramıyor, bu durumda dava açmanız gerekiyor.

Bu saçma uygulamaya çalışma bakanlığı son vermeli, davalar çok uzun sürüyor ve işçi için maliyetli oluyor.

Çalışanın hakkını koruyacak bir birim kurulmalı."

ozgur-erdursun-tazminat-aciklamasi.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN