İstanbul kiracı sorununda Avrupa'nın zirvesinde: En pahalı ikinci şehir oldu

İstanbul kiracı sorununda Avrupa'nın zirvesinde: En pahalı ikinci şehir oldu

Gelir düzeylerine göre uyumlandırıldığında İstanbul, Münih ile birlikte Avrupa'nın en pahalı ikinci şehri oldu. Münih'te küçük bir daire için ortalama kira bin 770 Euro iken, İstanbul'da 650 Euro. Metropol İstanbul, bunun haricinde kira sorununda Avrupa'nın zirvesinde.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırma, Avrupa'nın dört bir yanındaki şehirlerde kiracılar için konut bulmanın ne kadar kolay ya da zor olduğunu ortaya koydu. Araştırma kapsamında 700 bin kişinin yaşam kalitesi ve konut kiralama konularındaki görüşleri alındı.

GÜNEY AVRUPALILAR DAHA MEMNUN

Araştırmaya göre, Avrupa'nın güneyinde ve Balkan devletlerinde yaşayanlar, kiralık konut piyasasından daha memnun. Bu bölgelerde makul fiyatlara ev bulmanın nispeten daha kolay olduğu belirtiliyor. İstanbul hariç, başkent dışındaki diğer şehirlerde yaşayanlar ise daha ucuz kiralarla konut bulabildiklerini ifade etmişler.

CENEVRE ZİRVEDE YER ALIYOR

Komisyonun raporuna göre, Avrupa'nın kiracılar için en pahalı şehri ise İsviçre'nin Cenevre kenti. Lüksle anılan Cenevre'de bir dairenin metrekaresi için ortalama 372 Frank ödeniyor. Cenevre, kiraların ülke ortalamasının hayli üstünde olduğu bir yer olarak öne çıkıyor.

İSTANBUL VE MÜNİH'TE DÜŞÜK MEMNUNİYET

İstanbul ve Münih, kiracılar arasında memnuniyetsizliğin en yüksek olduğu şehirler olarak sıralanıyor. Her iki şehirde de kiracıların sadece yüzde 10'u uygun fiyatlı konut bulabildiğini düşünüyor. Münih'te iki odalı bir dairenin ortalama kirası 1770 Euro iken, İstanbul'da bu rakam 650 Euro. Ancak İstanbul'da maaşlar, Münih'e kıyasla daha düşük. Bir İstanbullunun ortalama geliri, Münihlinin 4’te biri ile 6’da biri arasında değişiyor.

DİĞER PAHALI ŞEHİRLER: HAMBURG, ZÜRİH VE STOCKHOLM

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; Münih ve İstanbul’un ardından en yüksek kiranın ödendiği kentler Hamburg, Zürih ve Stockholm oldu. Hamburg'da kiralık dairenin metrekare fiyatı 16 Euro'ya ulaşırken, Zürih ve Stockholm, dünya genelinde en pahalı şehirler arasında yer alıyor. Paris, bu üç kentten sonra gelen en pahalı şehir olarak dikkat çekiyor. Paris'te iki odalı bir dairenin aylık kirası bin ile 3 bin Euro arasında değişebiliyor.

LÜKSEMBURG VE KOPENHAG DA LİSTEDE

Lüksemburg ve Kopenhag, yüksek emlak fiyatları ve kiralarıyla biliniyor. Lüksemburg'da 50 metrekarelik bir daire için ayda 2500 Euro artı yan giderler ödemek gerekiyor. Kopenhag ise Lüksemburg'la benzer pahalılık sıralamasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN