Senegal lideri Sall: Seçim tarihi diyalogla belirlenecek

Senegal lideri Sall: Seçim tarihi diyalogla belirlenecek

Haftalar kala seçimlerin ertelendiği Senegal’deki duruma ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Macky Sall, yeni tarihin diyalogla belirleneceğini söyleyerek 2 Nisan'dan sonra yapılabileceğini ifade etti.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, ülkede siyasi gerilimi artıran seçimlere ilişkin, yeni tarihin ulusal diyalog sonrası belirleneceğini söyledi.

3 televizyon kanalının ortak yayınında konuşan Sall, normal şartlarda 25 Şubat'ta yapılması gereken ancak ertelenen cumhurbaşkanı seçiminin yeni tarihine, 26 Şubat'ta başlayacak ve 2 gün sürecek ulusal diyalog süreci sonrasında karar verileceğini söyledi.

‘MUHALEFET LİDERİNİN DURUMU YARGIYA BAĞLI’

Senegal lideri, "Benim görev sürem 2 Nisan'da dolacak. Bu konuda herhangi bir değişiklik yok ancak seçim tarihi ulusal diyalog sonrası belirlenecek. Seçim 2 Nisan'dan önce de olabilir sonra da olabilir" diyerek 2 Nisan'dan önce yapılabileceğine pek ihtimal vermediğini kaydetti.

Sall, kapatılan PASTEF partisi lideri tutuklu muhalif siyasetçi Ousmane Sonko ve yine aynı partiden cumhurbaşkanı adayı tutuklu Bassirou Diomaye Diakhar Faye'ın bu süreçte şartlı tahliye edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya da "Elbette olabilir, bu hukuki bir süreç. Avukatlarının talebi ve hakimlerin kararına bağlı" yanıtını verdi.

SENEGAL’DE NE OLUYOR?

Cumhurbaşkanı Sall'in 3 Şubat'ta seçimin ertelendiğini duyurmasının ardından başta Dakar olmak üzere birçok kentte sokak olayları yaşanmıştı. "Kurumsal ve anayasal darbe yapmakla" suçlanan Sall, tansiyonu düşürmek için ulusal diyalog başlatma sözü vermişti.

Anayasa Konseyi, 15 Şubat'ta Sall tarafından çıkarılan 25 Şubat seçiminin iptaline ilişkin kararnameyi iptal etmiş ve seçimin bir an evvel düzenlenmesi gerektiğine hükmetmişti. Karar, sivil toplum ve muhalefet tarafından sevinçle karşılanmış ve Cumhurbaşkanı Sall de 16 Şubat'ta karara saygı duyacağını ve seçimin en kısa sürede yapılacağını duyurmuştu.

Bu süreçte, yaklaşık 400 siyasi tutuklu serbest kalmış ve Sonko ile Faye'nin de yakında cezaevinden çıkabileceği iddia edilmişti. Anayasa Konsey kararına göre, seçimin, Cumhurbaşkanı Sall'in 2 Nisan'da dolacak görev süresi bitmeden yapılması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN