O bela yeniden ortaya çıktı! Yumurta fiyatları patladı: Yumurta da artık zengin yiyeceği oldu

O bela yeniden ortaya çıktı! Yumurta fiyatları patladı: Yumurta da artık zengin yiyeceği oldu

Son yaşananlardan sonra koli koli yumurta almak hayal olabilir. O bela yeniden ortaya çıktı! Yumurta fiyatlarındaki artış yumurtayı zengin yiyeceği yaptı! Küresel çapta yaşanan salgın nedeniyle yumurta fiyatları patladı...

NESİBE GÖVEN ATALAY

Küresel olarak yaşanan kuş gribi salgını, yeniden yükselişe geçerek yumurta fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. ABD ve Japonya başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülkede yumurta, neredeyse bir zengin yiyeceği haline geldi.

YUMURTA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ

Buying a Carton of Eggs? Get the Labeling Facts First - Backyard Poultry

2023 yılı boyunca birçok ülkedeki kümes hayvanları tesislerini etkisi altına alan kuş gribi, özellikle yumurta üretimini olumsuz yönde etkiledi. Yüksek patojenik kuş gribi (HPAI), yumurta çiftliklerindeki tavukları öldürerek üretimi büyük oranda düşürdü. Gıda ekonomisti David Anderson, bu durumun yumurta fiyatlarındaki ciddi artışlara doğrudan neden olduğunu belirtti.

ABD VE DÜNYA GENELİNDE YUMURTA KRİZİ

ABD Tarım Bakanlığı'nın raporlarına göre, sadece kasım ve aralık aylarında ABD'de 14 milyonu aşkın yumurtlayan tavuk kuş gribi nedeniyle telef oldu. Son 30 gün içinde ise ABD'nin ticari sürülerinde 8 milyondan fazla kuşun daha enfekte olduğu tespit edildi. Rabobank kıdemli analisti Nan-Dirk Mulder, ABD, Avrupa Birliği, Rusya, Güney Afrika, Hindistan ve Nijerya gibi pek çok bölgede tarihi yüksek yumurta fiyatlarıyla karşı karşıya kalındığını ifade etti.

FİYATLARDA SON DURUM

resim-2024-04-25-085833309.png

Yılbaşından bu yana ABD’de yumurta fiyatları yüzde 10, Japonya’da ise yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bu artış, başta Türkiye olmak üzere küresel çapta yumurta fiyatlarını daha da yukarı çekiyor ve yumurtanın günlük tüketim için erişilmesi zor bir ürün haline gelmesine neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN