BM: Haiti'deki şiddete karşı daha çok polis lazım

BM: Haiti'deki şiddete karşı daha çok polis lazım

Son dönemde çetelerin şiddet olaylarıyla sarsılan Haiti'deki duruma ilişkin görevlendirilen BM yetkilisi William G. O'Neill, ülkedeki kötü durumun sonlandırılması için polis sayısının iki katına çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Haiti'de silahlı çeteler ülkedeki şiddet olaylarını körüklemeye devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserinin Haiti için atadığı insan hakları uzmanı William G. O'Neill, çetelerin yol açtığı şiddet olaylarının bertarafı için polis sayısının iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Daha önce Haiti'de çetelerle mücadele edilebilmek için bin ila iki bin polise ihtiyaç duyulduğunu söyleyen O'Neill, bugün ülkede durumun çok kötü olduğunu, şiddet olaylarının bertarafı ve ülkenin kontrolünün yeniden ele geçirilebilmesi için iki kat fazla polise ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

O'Neill, ülkedeki yolsuzluk ve çete şiddetinin devlet kurumlarını "çöküşün eşiğine" getirdiğine dikkati çekerek, bu "dehşet verici" durumla mücadele edebilmek için acil eylem çağrısında bulundu.

HAİTİ'DE NE OLUYOR?

Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarındaki iki cezaevine 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar sırasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti.

Hükümet, 4 Mart'ta hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. Kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta bir ay uzatılmıştı.

Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet sarmalı ve iktidar boşluğu nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğinde bulunuyor. Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle boğuşan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık tehlikesi yaşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN