ABD: İsrail, ihtiyacı olan silahların büyük kısmını hala alıyor

ABD: İsrail, ihtiyacı olan silahların büyük kısmını hala alıyor

Biden yönetiminin İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye başlayan saldırılarından bu yana ilk defa mühimmat sevkiyatını durdurması gündemdeki yerini koruyor. Tepkilerin ardından atılan adım hakkında konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail’e silah sevkiyatlarının hala devam ettiğini belirtti. Kirby, "Onlar kendilerini savunmak için (silahların) her şeyin büyük kısmını alıyorlar." dedi.

ABD'de üniversite kampüslerinden yükselen Filistin'le dayanışma sesleri ve yaklaşan seçimler Biden yönetimini İsrail'e karşı harekete geçirmeye zorladı. ABD yönetimi, geçtiğimiz İsrail’e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Washington’da gazetecilere silah sevkiyatının durdurulması hakkında açıklamalarda bulundu.

“İsrail’e silah sevkiyatları hala yapılıyor ve onlar kendilerini savunmak için (silahların) her şeyin büyük kısmını alıyorlar.” diyen Kirby, Kongreden ek taleplerle elde ettikleri her kuruşu İsrail’in ihtiyaç duyduğu kabiliyetleri sağlamak üzere harcama taahhüdünde bulunduklarını ve bu taahhütlerini sürdüreceklerini vurguladı.

'İSRAİL'İN HAMAS LİDERLERİNİ HEDEF ALMASINA YARDIMCI OLUYORUZ'

Refah kentine kapsamlı bir kara operasyonu düzenlemesi konusunda alternatif sunmak amacıyla İsrail'e Hamas liderlerine ilişkin istihbarat sağladıklarını belirten Kirby, "Onların ayrıca (Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya) Sinvar gibi liderleri hedef almasına yardımcı olabiliriz ki açıkçası bunu İsraillilerle sürekli yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının yönelttiği soruları geçiştiren Kirby, "Operasyon güvenliği için terörle mücadeleye nasıl destek verdiğimizin ayrıntılarına girmeyeceğim." dedi.

İsrail'e spesifik hedeflemede yardım etmediklerini belirten Kirby, "Hamas liderlerini takibe devam etmeleri için gerekli koşulları sağlamaya yardımcı olabiliriz ve onlarla terörle mücadelede müthiş bir işbirliğimiz var." şeklinde konuştu.

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, ABD’nin İsrail’e milyarlarca dolarlık güvenlik yardımı yaptığını hatırlatarak, geçen hafta sevkiyatı durdurulan silahlarla ilgili, "Şu anda yakın vadeli bazı güvenlik yardımlarını gözden geçiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Biden, dün CNN'e verdiği röportajda, İsrail'in Refah'a geniş çaplı saldırıyla girmesi durumunda bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını açıklamıştı.

Biden, şu şekilde konuştu:

"Eğer Refah'a girerlerse, henüz (kapsamlı bir saldırıyla) girmediler, eğer girerlerse o zaman Refah'ta ve diğer şehirlerde kullanılan silahları göndermeyeceğimi açıkça belirttim." açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN